Het bekende groente gevecht

Natuurlijk hou je rekening met de kinderen als je ’s avonds in de keuken staat. Niet te pittig, niet té veel knoflook, je weet wel beter. Uren in de keuken staan en vervolgens de woorden “Dit lust ik niet’’, horen is geen pretje. Schuiven ze het liefst die groenten aan de kant? We know the struggle. Moedeloos kan je er soms van worden. Elke avond weer het gevecht aangaan, daar wordt niemand vrolijk van. Kunnen we ons voorstellen. Maar groenten skippen, dat willen we ook weer niet. Hoe fijn zou het zijn, om die groenten stiekem bij ze naar binnen te werken? Slimme tips en tricks kunnen een wereld van verschil maken. Voor je ‘ ‘t weet hoor je de woorden: ‘’Dit is mijn nieuwe lievelingseten’’. Wedden?

Kids in de hoofdrol

Dit is waar wij graag ons steentje bijdragen! En daarom hebben we samen met Jumbo een super toffe gele pizza gemaakt op basis van bloemkool en geelwortel. Door de gele kleur is hij echt perfect om er samen met de kids een Gele Emoji pizza van te maken! En doordat we stiekem een flinke lading groenten in onze bodems hebben verstopt, eten de kids de groenten netjes op, zonder dat het doorhebben. Zelf aan de slag met een Emoji pizza? De bloemkool geelwortel pizzabodem is vanaf nu exclusief verkrijgbaar bij Jumbo, rennen dus!

Natuurlijk hebben we ook nog wat andere tips op een rij gezet zodat het zekerste weten gaat lukken. Omdat we zelf nog geen kleine mini’s hebben, nodigden we een ervaringsdeskundige uit (Check onze Jumbo mama vlog!). Faye Bóné en haar dochter Dyem kwamen bij ons langs om samen aan de slag te gaan in de keuken. Wie is Faye en hoe pakt zij dit aan?

Even voorstellen: Faye Bóné

‘’Ik ben Faye (op Istagram @fdsyou), 27 jaar en mama van Dyem (6) en Maez (5 weken). Ik wist vroeger nooit wat ik wilde worden (en eigenlijk nog steeds niet). Wat ik wel wist, was dat ik jong moeder wilde zijn. And look at me now! Mijn meiden zijn een ode aan mijn leven, mijn relatie en een spiegel van mij. Vooral de oudste. Haar karakter is net zo pittig als die van mij en dat is soms hilarisch maar vooral confronterend. Ik ben dan ook ontzettend benieuwd hoe onze jongste zich gaat ontwikkelen. Ik houd mijn hart vast! Het was voorheen altijd zij en ik, ik en zij en zag dat ook nooit veranderen. Totdat we ons cadeautje Maez kregen. Ik heb nooit getwijfeld aan de hoeveelheid liefde in mij, maar wel aan de aandacht die ik te besteden had. Maar het blijkt dat wanneer ik 1 op 1 momenten met haar heb, ik er nóg meer geniet. En ja ze zijn wat zeldzamer dan voorheen, maar dat maakt het er niet minder op. Ze is en blijft mijn little monkey en beste kleinste vriendinnetje met wie ik elke dag op avontuur wil gaan. Tot oneindig.’’

 

Kidsproof koken; hoe dan?

Faye heeft zelf ook wat goede tips gegeven. Thuis hebben zij en de kids sausjes eigen namen gegeven, zoals de ‘Mega Mindy saus’ die bestaat uit ketchup en mayonaise. Lekker stukjes wortel en komkommer dippen in hun ‘eigen’ saus doet het volgens Faye altijd goed. ‘‘Het eten ook vooral leuk maken voor de kinderen’’, noemt Faye als een van de belangrijkste tips. ‘’In een restaurant krijg je het eten ook op een leuke en mooie manier gepresenteerd, de hele sfeer eromheen is ook een groot deel van de beleving, en zo werkt het ook voor kinderen’’.

Tips voor thuis

Kinderen wijzen vaak mama of papa aan als hun ultieme rolmodel. Dit ligt misschien een beetje voordehand maar: eet zelf voldoende groente. Wanneer de kleintjes jou vaak groente zien eten zullen ze dit voorbeeld sneller volgen. Het is ook belangrijk om kinderen veelvuldig te betrekken bij het koken. Kies samen een recept uit of neem ze mee als je boodschappen gaat doen. Leg uit wat het is wat je gaat maken of laat ze meehelpen met koken. Oftewel, betrek ze zoveel mogelijk bij het proces.

Maak combinaties van ingrediënten die ze wel, en ingrediënten die ze niet lekker vinden. Dit kan bijvoorbeeld een kaassaus zijn die je bij de bloemkool serveert. Zorg ervoor dat kinderen het eten van groenten niet associëren met het avondeten. Het móéten eten van bijvoorbeeld 3 happen kan een negatieve lading krijgen. Een enorme berg groenten op het bord maakt bijna geen een kind gelukkig. Begin eerst met kleine porties en wees trots op de hoeveelheid die hij of zij al gegeten heeft. Een beloning is leuk, maar in de vorm van een toetje kan dit averechts werken omdat het eten van groenten dan wordt gezien als iets negatiefs en het toetje positief.

Geef de kids gerust een smoothie mee naar school waar je wat groenten in verwerkt, maak groentespreads voor op brood of maak tussen de middag eens een lekkere soep in plaats van de standaard boterham met hagelslag. Voor het eten een lekkere snack met stukjes komkommer of cherrytomaatjes met dip scheelt ook al een boel. Op deze manier hebben de kleine diva’s al heel wat naar binnen gewerkt voor ze aan het avondeten beginnen.

Zoals Faye eerder al aangaf: maak er een feestje van! Het voedsel op een leuke manier presenteren kan een boel uitmaken. Veel kleuren op het bord, gezichtjes maken of andere vormen: kids love it! Bedenk samen ook een leuke naam voor het gerecht, zo leren ze spelenderwijs dat eten hartstikke leuk en lekker is. Dit is natuurlijk ook het moment om de groenten stiekem te verstoppen. Wees creatief met de bereiding. Je hoeft groenten niet altijd te koken. Vinden de kiddo’s een bepaalde groente niet lekker wanneer het alleen gekookt is? Snijd het dan bijvoorbeeld klein en verwerk het in de saus voor een lasagne. Maak risotto van wortel en bloemkool of maak een saus van kaas en gepureerde pompoen voor door de macaroni.

Spelen met eten hoeft niet altijd afgestraft te worden, maak tijdens het eten bijvoorbeeld een groentequiz waar je vragen stelt over hoe bepaalde groenten ontstaan, waar groeien ze? welke kleur hebben ze? Welke groenten kan je nu uit je hoofd opnoemen?

Het belangrijkste is: geef niet op. De een is natuurlijk moeilijker met eten dan de ander, maar het is normaal dat een kind iets ongeveer 15 keer moet proberen voor hij of zij dit lekker gaat vinden. Dus stimuleer de kids om lekker te blijven proeven. Proberen kan geen kwaad!

 

Let us know

Heb jij nog tips om kinderen stiekem meer groenten te laten eten? Of lekkere kids-proof recepten? Laat het ons dan weten!

Geen reactie's

Geef een reactie