Not welcome to the zoo

Vegan eten; do or don’t?

Vegan eten is hot! Toch? De laatste tijd is er veel te doen rondom het onderwerp veganisme. Nee, dit is geen aanval op vleesetend Nederland, laten we dat voorop stellen. Het is meer een uitnodiging. Een uitnodiging tot nadenken, om daar vervolgens mee te doen wat je zelf wil. Want dat is uiteindelijk wat telt, doen waar jij je goed bij voelt.

Want vraag jezelf eens af: Willen wij de generatie zijn die ervoor zorgt dat onze kinderen, behalve in een boek, nooit meer het regenwoud kunnen zien? Het antwoord is: Nee! En alleen daarom al vinden wij dat Nederland wel een cursusje: “should I become an awesome vegan” kan gebruiken. En eerlijk, het is nog rete lekker ook.

Vegan zijn is tegenwoordig niet alleen meer voor stoffige types met geitenwollen sokken. Groen wordt steeds hipper en veganist zijn steeds normaler. Niet alleen meer de idealistische activist is vegan, maar ook steeds meer sporters en fitgirls zweren bij vegan eten. Maar wat is dat toch ineens met al die vegans vroegen wij ons af? Is het echt zo lekker? Wat zijn de voordelen? En welke nadelen brengt een vegan lifestyle met zich mee? We verdiepten ons erin.

Limited edition vegan pizza

We ontworpen voor deze gelegenheid een speciale limited edition pizza, eentje met een speciaal verhaal. Één met een printje. Maar toen? We hadden hulp nodig, hulp van een ervaringsdeskundige. Al snel kwamen we in contact met Jason, op Instagram bekend als: The Indigo Kitchen. Hij wilde ons wel helpen, thank god!

Maar goed, wie is die jongen dan? We nemen je even mee. Ongeveer 3 jaar geleden besloot hij om het roer drastisch om te gooien. Zonder er verder heel lang over na te denken begon hij met een vegetarische lifestyle. Meer bewust zijn, dat was het doel. De eerste drie dagen waren een ramp als we hem mogen geloven. Simpel gezegd verving hij al zijn vleesproducten voor kaas, wat resulteerde in een heus kaasdieet. Lekkur! Maar niet de bedoeling. Na drie dagen kaas besloot hij dan ook dat dit niet was wat hij voor ogen had met “bewuster eten” en daar ging hij: all-in. Vegan eten vanaf nu!

 

Wat is vegan eigenlijk?

“Vegans eten toch alleen maar konijnenvoer?” Dat is toch wel de vraag die Jason het meest te horen krijgt. En dat is dus meteen ook niet waar. Not true! Er zijn tegenwoordig zo veel manieren om je vlees te vervangen. Denk aan Soja of vleesvervangers. Simple as that, je moet alleen even uitvinden wat werkt voor jou.

“Van een vegan lifestyle word je toch ook mega dun?” Nog zo’n vraag die hij heel vaak te horen krijgt. En nee, again. Not true! We hebben het zelf aan de lijven ondervonden toen we voor deze campagne een maand vegan gingen leven. Nu gaat het komen, dachten wij. Die kilo’s vliegen er vast af deze maand. Maar niets was minder waar, we kwamen zelfs aan. Niet persee door het vegan dieet, maar meer door de gedachten dat we “niks meer mochten” en dus maar zo veel mogelijk naar binnen propten van alle vegan-proof producten die we maar konden vinden (Lees: Tony Chocolonely, Patat en Raw cheesecake..) Tja, vegan is vegan.

Wat ons ook opviel is dat er dus nog een wezenlijk verschil te zien is tussen twee verschillende stromen op het gebied van veganisme. Aan de ene kant heb je de vegans die er op alle fronten een vegan lifestyle op nahouden, en aan de andere kant de mensen die alleen vegan eten. De eerste groep kijkt dus verder dan alleen het eetpatroon en eet dus ook geen gelatine, draagt geen wollen trui en gaat ook niet naar de dierentuin. Ook nog een keuze om over na de denken mocht je de stap wagen.

 

Voordelen van vegan eten

Oké, goed. Voordelen en nadelen dus. En niet altijd even makkelijk. Want hell yeah wat misten wij de kaas en eieren in onze voeding.. Maar toch hangen er dus ook echt wel voordelen aan een vegan eten.  Waar onze kaak namelijk echt tot ons bureau zakte was toen we lazen dat als we 1 dag in de week geen vlees eten:

  • Je hiermee hetzelfde effect bereikt als 1250 kilometer minder rijden in je auto.
  • Dat je van die 100.000 liter water die nodig is voor de productie van 1 kilo rood vlees, 2 jaar lang kan douchen. Ja echt!
  • Je de CO2 uitstoot met 100 kilo per jaar verminderd.
  • Als iedereen 1 dag in de week geen vlees eet, dat evenveel klimaatwinst oplevert als een miljoen minder auto’s op de weg?

Best wel jaw-dropping vonden wij. Onze conclusie? Als wij willen zorgen dat onze kinderen, kleinkinderen en de generaties daarna ook nog kunnen genieten van het regenwoud in real life, dan kunnen we met 1 dag in de week #meatlessmonday al zo veel bereiken. Maar de keuze, die is uiteindelijk aan jezelf!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.