/PATTY

36 JAAR

“Als mensen met kanker zich afvragen: waarom ik? Dan denk ik, waarom jij niet? Want 1 op de 3 mensen krijgt kanker.”

Toen Patty in november 2019 wakker werd, voelde zij iets bij haar borst. Een langwerpig hard knobbeltje van ongeveer 2 centimeter. Een halfjaar hiervoor had ze al steken gevoeld, maar toen kon ze niks ongewoons vinden.

Patty besloot direct naar haar huisarts te gaan. De arts dacht dat er niks aan de hand was, maar verwees Patty voor de zekerheid toch door naar het ziekenhuis. Die maandag erop -op haar verjaardag- begonnen de onderzoeken in het ziekenhuis. Eerste stop: een mammografie. Toen de verpleegster een grote witte vlek zag, liep ze naar achter om de dokter te halen. Patty werd direct doorverwezen; een echo. Toen Patty na de echo meteen een biopt kreeg, gingen bij haar de alarmbellen af… “Dit moest goed mis zijn; in anderhalf uur had ik drie afdelingen gezien”.

in actie voor pink ribbon

WACHTEN

“Het ergste was het wachten. Dagen in spanning, niet wetende wat er mis is met je lijf.” Zonder haar familie op de hoogte te brengen besloot Patty een dag eerder naar haar huisarts te gaan. Hier werd haar de uitslag verteld: borstkanker. Triple negatief.

Uit de onderzoeken bleek dat er geen uitzaaiing in haar oksel zat. “Maar ik ben vaak de uitzondering op de regel, dus ik wilde toch een PET-scan doen.” Een week na haar initiële uitslag besloot Patty voor een second opinion te gaan. Hierna volgde helaas slecht nieuws. Er bleek toch een uitzaaiing gevonden te zijn. “Je schiet direct in de overlevingsmodus. Wat wordt het behandelplan? Wat zijn mijn kansen? Hoe vertellen we dit aan de kinderen?”

KANKERMUUR

Ondanks kritiek van sommigen, besloot Patty na dag één haar verhaal op een positieve manier te delen op Instagram. “Dit is nu mijn leven. Ik heb geen zin om steeds opnieuw te moeten vertellen wat er gaande is of om mooi weer te spelen.” Ze besloot iedereen mee te nemen in haar stappen. De zogenaamde keuzes waar zij voor kwam te staan. “Want zijn dit mijn keuzes? Is het nemen van chemo een keus? Ik ga anders dood!”

De liefde en reacties van vrienden, maar ook van onbekenden overspoelde haar. Iedere dag ontving Patty cadeaus. “220 kaarten zijn de vloer over gegaan. Zo ontstond mijn kankermuur. Elke ochtend stond ik voor mijn muur te kijken naar alle steunbetuigingen en dacht ik wauw, ik moet hiervoor gaan!”

TRUUS

En dan, dan begint de chemo. Om de twee weken een AC kuur. “Als ik nu terugdenk aan dat roze zakje, word ik weer misselijk.” Oké, de start van de chemo ging gepaard met een gevoel van opluchting, maar nu kwamen de vragen als “ga ik dit overleven? Wat gebeurt er met mijn haar?”

Het moment waarop je je haar verliest, is vaak na de eerste twee weken. Patty’s ochtenden stonden in het teken van voelen aan haar hoofd. Zou het er nog zitten? Ze besloot het kort te knippen; dan maar een kort pittig kapsel. Toch bleef haar, haar een punt van irritatie. “Ik was de hele dag bezig met mijn haar. Het moest er gewoon af!” Zo ontstond Truus; Patty’s pruik. Precies geverfd zoals haar, haar er voorheen uitzag. Op Oudjaarsdag kon Patty Truus ophalen bij de kapper. Op naar een nieuwe start, op naar herstel.

SCHOON

Na de chemokuren en borstbesparende operatie werd Patty eind mei “schoon verklaard”. Er volgde nog wel 20 bestralingen om het pakketje ‘borstbesparende operatie’ af te ronden, maar daarbij kon ze weer langzaamaan haar leven oppakken. “Ik ben echt veranderd, ik ben relaxter. Ik kon overal wel wat van vinden, maar nu maak ik me niet zo snel druk. Er is altijd iets ergers. Als ik nu terugdenk, denk ik aan hoe zwaar het kon zijn. Maar ik ben juist ook een beetje vergeten hoé zwaar. Ik denk terug aan de leuke weekendjes, aan de lieve berichtjes en de steun, de contacten die ik heb gemaakt en het begrip van mensen.”

“Iedereen heeft issues en je mag echt wel even klagen en zeuren. Maar geniet van het leven en maak er iets moois van. Het is zonde om je tijd te verspillen. Doe alleen wat je leuk vindt, geniet van de zon die opkomt, wees lief voor de mensen om je heen. Niet morgen, maar vandaag.”

/Vrouwen met een TIETEL